Met besef van eigen innerlijke kracht!
De kracht van paardencoaching

 

Het unieke van coaching door een paardencoach is de hulp van het paard tijdens de coaching.

 

Tijdens de sessie reageert het paard op het gedrag van de persoon die gecoacht wordt, de coachee. Onze gedachten en de emoties die daaraan verbonden zijn, creëren een bepaalde lichaamshouding en gedrag. Dit gebeurt bewust maar ook vaak onbewust.

 

Paarden reageren niet alleen op het gedrag dat wij bewust laten zien maar ook op ons onbewuste gedrag. Paarden kunnen daardoor een muur afbreken en meteen tot de kern van het gedrag en de onderliggende emoties komen. Als paardencoach heb ik geleerd om deze gedragingen van het paard te observeren en te benoemen.

 

De reactie van het paard wordt spiegelen genoemd. Het paard weerspiegelt of reageert dus op de bewuste en onbewuste emoties, de intenties en het gedrag dat op dat moment door het paard wordt waargenomen bij de coachee. Het spiegelen kan gericht zijn op dat wat er speelt bij de coachee maar ook op de behoeften van de coachee.

 

Tijdens de sessie bespreek ik dit met de coachee. Wij kijken dan samen ook naar de onderliggende gedachten en emoties. De coachee  krijgt hierdoor veel inzicht in zijn/haar emoties, gedachten en gedrag en de effecten van het gedrag op anderen.

 

Nu de coachee het inzicht heeft gekregen, kan hij/zij samen met de paardencoach en het paard op zoek gaan naar veranderingen.


Voor de coaching  met hulp van de paarden is ervaring met paarden niet nodig. De coachee blijft namelijk met beide benen op de grond staan.


Zie ook het artikel "acht wetenschappelijke argumenten" die onderbouwen dat coaching met paarden effect heeft.